Tuesday, October 1, 2019

රෝග ගණනාවකට දිව්‍ය ඔසුව කරපිංචා....






විද්‍යාත්මක නාමය - Murraya Koenigii Spreng
කුලය - Rutaceae
ඉංග්‍රීසි නාමය - Curry leaves
දෙමළ නාමය - කාඩි පට්ටා

මෙම ශාකය ඉන්දියාවට ආවේණික වන අතර සාමාන්‍යයෙන් නිවර්තන සහ උපනිවර්තන කලාපවල දක්නට ලැබේ.  එය චීනය, ඕස්ට්‍රේලියාව, නයිජීරියාව සහ ලංකාව ඇතුළු විවිධ රටවල වගා කෙරේ.

 ශාකයේ උස අඩි 6 සිට 15 දක්වා වේ.  මෙම ශාකයේ ප්‍රයෝජනවත් කොටස් වන්නේ එහි කොළ, මුල් සහ පොතු ය.  කොළ සෑම විටම ඔවුන්ගේ අද්විතීය රසය හා ආහාර පිසීමේ ප්‍රයෝජනය සඳහා සොයනු ලැබ ඇත, නමුත් ඒවා බෙහෙවින් සිත් ඇදගන්නා සෞඛ්‍යමය වාසි ගණනාවක් ද ඇත.  අපේක්ෂිත භාවිතය අනුව කොළ වියළීමට හෝ බැදීමට හැකිය.  නැවුම් ස්වරූපය ආහාර පිසීම සහ ශාකසාර ඖෂධ සඳහාද ඉතා ජනප්‍රියය.

ආයුර්වේද වෛද්‍ය විද්‍යාවේ  කරපිංචා වල ඖෂධීය ගුණ කිහිපයක් ඇතැයි විශ්වාස කෙරේ: දියවැඩියා විරෝධී, ප්‍රතිඔක්සිකාරක, ප්‍රති-ක්ෂුද්‍ර ජීවී, ප්‍රති-ගිනි අවුලුවන, පිළිකා නාශක සහ හෙපටොප්‍රොටෙක්ටිව්.  ශරීර වේදනාවන්ට ප්‍රතිකාර කිරීම සඳහා මුල් භාවිතා කරන අතර සර්ප දෂ්ට කිරීම් සහනය සඳහා පොත්ත භාවිතා කරයි.

 කරපිංචා කොළ විශාල ශාකසාර ගුණ ඇති ඉන්දියාව සහ ආසියාව පුරා විවිධ දේශීය ආහාරවල රසකාරක ලෙස භාවිතා කරයි.  කරපිංචා ‘නීම්’ හෝ ඉන්දියානු ලිලැක් වලට සමාන වන අතර බොහෝ ඉන්දියානු භාෂාවල ඒවායේ නම ‘මිහිරි නීම්’ ලෙස පරිවර්තනය වේ.

 කරපිංචා වල ඇති ප්‍රධාන පෝෂ්‍ය පදාර්ථ වන්නේ කාබෝහයිඩ්‍රේට්, තන්තු, කැල්සියම්, පොස්පරස්, යකඩ, මැග්නීසියම්, තඹ සහ වෙනත් ඛනිජ ලවණ වේ.  බී 3 (නිකොටිනික් අම්ලය), විටමින් සී, විටමින් ඒ, විටමින් බී, විටමින් ඊ, ප්‍රතිඔක්සිකාරක, පැලෑටි ස්ටෙරෝල්, ඇමයිනෝ අම්ල, ග්ලයිකෝසයිඩ් සහ ෆ්ලේවනොයිඩ් වැනි විවිධ විටමින් ද ඒවායේ අඩංගු වේ.

 කරපිංචා වල සැලකියයුතු මේද ප්‍රමාණයක් (ග්‍රෑම් 100 කට 0.1 ග්රෑම්) ඇත.

 කරපිංචා වල අඩංගු තවත් රසායනික සංඝටකයක්  වන්නේ කාබසෝල් ඇල්කලෝයිඩ් ය.  කෘෂිකාර්මික හා ආහාර රසායන විද්‍යාව පිළිබඳ ජර්නලයේ පළ කරන ලද පර්යේෂණ අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ කොළවල ඇති ඇල්කලෝයිඩ් වලට ප්‍රතිඔක්සිකාරක ගුණ ඇති බවයි. 

කරපිංචා වල වාසි

 බොහෝ අය සිතන්නේ ව්‍යංජන කොළ එකතු කරනු ලබන්නේ රසය සඳහා පමණක් වන අතර ඒවායේ සුප් හෝ ව්‍යංජන අනුභව කරන අතරතුර කොළ ඉවතට විසි කරයි.  කෙසේ වෙතත්, ඒවා බොහෝ දෙනා අවබෝධ කර ගැනීමට වඩා බෙහෙවින් වැදගත් වන අතර කිසිදු අතුරු ආබාධයකින් තොරව සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ ගණනාවක් ලබා දෙයි.

 1. බර අඩුවීම.
 කරපිංචා බර අඩු කර ගැනීමට උපකාරී වන අතර, ඉහත සඳහන් කළ කාබසෝල් ඇල්කලෝයිඩ් තිබීම නිසා බර වැඩිවීම වළක්වා ගත හැකි අතර එල්ඩීඑල් කොලෙස්ටරෝල් අඩු වේ.  ඔබේ ආහාරයට වියළි හෝ නැවුම් කරපිංචා කොළ එකතු කළ හැකිය, නැතහොත් වියළි කරි කොළ මත කෙලින්ම මඳ කළ හැකිය.

2. පාචනය සමනය කරයි.
 කරපිංචා කොළ වල ඇති කාබසෝල් ඇල්කලෝයිඩ් වලට ප්‍රතිජීවක ගුණ ඇති බව පර්යේෂණවලින් හෙළි වී තිබේ.  විද්‍යාගාර මීයන් පිළිබඳ අත්හදා බැලීම්වලින් පෙනී ගියේ ව්‍යංජන කොළ වලින් කාබසෝල් නිස්සාරණය එඩරු තෙල් මගින් ඇති කරන පාචනය සැලකිය යුතු ලෙස පාලනය කරන බවයි.  කරපිංචා පොකුරක් ඇඹරීමෙන් ඒවා පරිභෝජනය කර කොළවල පේස්ට් හෝ යුෂ අනුභව කරන්න.

 3.අජීර්ණයට.
 ආයුර්වේදයේ කරපිංචා භාවිතා කිරීම ආමාශ ආන්ත්රයික ගැටළු සඳහා පිළියමක් ලෙස භාවිතා කළ හැකි අතර ඒවා මෘදු විරේචක ගුණ ඇති බව සැලකේ. ඔබට කරපිංචා කොළ පොකුරකින් යුෂ සාදා, දෙහි යුෂ එකතු කර, අජීර්ණය සමනය කිරීම සඳහා මිශ්‍රණය පානය කළ හැකිය.  කොළ වලින් සාදන ලද පේස්ට් එකක් ද බටර් වලට එකතු කර සෑම උදෑසනකම හිස් බඩක් මත ගෙන එම කාර්යය ඉටු කරයි.

 4.ඔක්කාරය හා උදේ අසනීප වීම වළක්වන්න
 කරපිංචා ඔක්කාරය, වමනය සහ උදෑසන අසනීප වැළැක්වීමට උපකාරී වන බව බොහෝ සංස්කෘතීන්වල විශ්වාස කෙරේ.  ගර්භනී සමයේ පළමු ත්‍රෛමාසිකයේ කාන්තාවන්ට උදෑසන අසනීප සහ ඔක්කාරයෙන් සහනයක් ලබා දීමටද ඔවුහු උපකාරී වෙති.

 5.ආසාදන සමඟ සටන් කරයි.
 කරපිංචා පිළිබඳ පර්යේෂණ වලින් හෙළි වී ඇත්තේ කාබසෝල් ඇල්කලෝයිඩ් තිබීම නිසා බැක්ටීරියා සහ දිලීර ආසාදන වලට එරෙහිව සටන් කිරීමට ඒවා ඵලදායි  බවයි.  මෙම සංයෝගයට ප්‍රතිබැක්ටීරීය, ප්‍රති-ගිනි අවුලුවන සහ පිළිකා නාශක ගුණ ඇති බව දන්නා කරුණකි.  ශාකයෙන් ලබාගත් කොළ සාරය ජනප්‍රිය ප්‍රධාන ධාරාවේ ප්‍රතිජීවක  ඖෂධ සමඟ සැසඳිය හැකිය.

6.දියවැඩියා විරෝධී ගුණාංග
 කරපිංචා  වල ඇති විශාලතම සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභවලින් එකක් වන්නේ දියවැඩියාව පාලනය කිරීම සඳහා ඒවා භාවිතා කිරීමයි.
 දියවැඩියා මීයන් තුළ රුධිර ග්ලූකෝස් මට්ටම පාලනය කිරීම සඳහා කොළවල ඇති හයිපර්ග්ලයිසමික් ​​විරෝධී ගුණාංග ප්‍රයෝජනවත් බව ඩයි ෆාමසි - ඖෂධ විද්‍යා පිළිබඳ ජාත්‍යන්තර සඟරාවක පළ වූ පර්යේෂණ අධ්‍යයනයකින් හෙළි විය.  මුඛ හයිපොග්ලයිසමික් ​​.ඖෂධයක් වන ග්ලයිබෙන්ක්ලැමයිඩ් වලට වඩා ව්‍යංජන කොළ සාරය වඩා ඵලදායි විය හැකි බව එහි තවදුරටත් සඳහන් වේ.

 7.ඇස් පෙනීම සඳහා හොඳයි
 කරපිංචා වල විටමින් A ඉහළ ප්‍රමාණයක් අඩංගු වන අතර එය ඇස් පෙනීම සඳහා ප්‍රයෝජනවත් වන බව  පවසති.  විටමින් A හි කෝනියා සහ අක්ෂි මතුපිට ආරක්ෂා කරන කැරොටිනොයිඩ් අඩංගු වේ.  විටමින් A හි ඌනතාවය රාත්‍රී අන්ධභාවයට, ඇස ඉදිරිපිට වලාකුළු සෑදීමට සහ සමහර අවස්ථාවලදී පෙනීම නැති වීමට පවා හේතු විය හැක.

 8.ඔක්සිකාරක ආතතියට එරෙහිව සටන් කරයි.
 ආහාර රසායන විද්‍යා සඟරාවේ පළ කරන ලද පර්යේෂණ අධ්‍යයනයකින් හෙළි වී ඇත්තේ ව්‍යංජන කොළ ප්‍රතිඔක්සිකාරක සඳහා හොඳ ප්‍රභවයක් බවයි.  විටමින් ඒ, බී, සී සහ ඊ වැනි විවිධ විටමින් අඩංගු වීම ඔක්සිකාරක ආතතිය අඩු කිරීමට සහ නිදහස් රැඩිකල් කැළැල් ක්‍රියාකාරකම් වලට උපකාරී වේ.

 9.තුවාල සුව කරීමේ හැකියාව.
 කරපිංචා සම රැකවරණයට ද උපකාරී වේ.  කොළවල යුෂ හෝ පේස්ට් පිලිස්සුම්, කැපුම්, තැලීම්, සමේ කෝපයක් සහ කෘමීන් දෂ්ට කිරීම් සඳහා ඉක්මන් සුවය සහ පිරිසිදු සුවය ලබා ගත හැකිය.

10. පිළිකාවට එරෙහිව සටන් කරයි.
 ෆීනෝල් ​​වැනි කරපිංචා වල අඩංගු රසායනික සංඝටක ලියුකේමියාව, පුරස්ථි පිළිකා සහ මහා බඩවැලේ පිළිකා වැනි පිළිකා සමඟ සටන් කිරීමට උපකාරී වේ.  කරපිංචා වලින් ලබාගත් කාබසෝල් ඇල්කලෝයිඩ් වල මහා බඩවැලේ පිළිකා මර්දන ගුණ ඇති බවට එක් පර්යේෂණ අධ්‍යයනයකින් හෙළි විය. 

 11.කොලෙස්ටරෝල් අඩු කිරීමේ හැකියාව.
 මෙම කොළ LDL හෝ නරක කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම අඩු කිරීමට ධනාත්මක බලපෑමක් ඇති බව පෙන්නුම් කර ඇත.  LDL කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම අඩු කිරීමේ හැකියාවක් ඔවුන් සතුව ඇති බව අධ්‍යයනවලින් හෙළි වී ඇති නමුත් ප්‍රතිඵල  තහවුරු කිරීම සඳහා වැඩිදුර පර්යේෂණ අවශ්‍ය වේ. 

 12.හිසකෙස් රැකවරණය
 කරපිංචා හිසකෙස් මුල් ශක්තිමත් කිරීමට උපකාරී වන බව විශ්වාස කෙරේ.  වියළි කරි කොළ කුඩු තෙල් සමඟ මිශ්‍ර කර ඔබේ කොණ්ඩයට ආලේප කළ හැකිය.  අළු හිසකෙස් පැසවීමේ ක්‍රියාවලිය මන්දගාමී කිරීම සඳහා කරපිංචා වලින් අලවන්න.  මේවා නිතිපතා කිරීමෙන් හිසකෙස් වර්ධනයටද හැකිය.

 13.අක්මාව ආරක්ෂා කරයි.
 ආහාර ජීර්ණ ක්‍රියාවලියේදී ඔබේ අක්මාව විශාල කාර්යභාරයක් ඉටු කරයි. කරපිංචා  කොළ පිළිබඳ පර්යේෂණවලින් හෙළි වී ඇත්තේ කොළවල ඇති ටැනින් සහ කාබසෝල් ඇල්කලෝයිඩ් හොඳ හෙපටොප්‍රොටෙක්ටිව් ගුණ ඇති බවයි. 

No comments:

Post a Comment