Monday, October 7, 2019

කෝමාරිකා වල ඖෂධීය ගුණ....





උද්භිත විද්‍යාත්මක නාමය - Aloe indica
කුලය - Liliaceae
ඉංග්‍රීසි නාමය - Aloevera

කෝමාරිකා යනු ඖෂධීය හා පෝෂණ භාවිතයන් කිහිපයක් ඇති ශාක විශේෂයකි.  ශාකයේ හරිත, ජෙල් පිරවූ කොළ ඇත.  පිලිස්සුම් තුවාල වලට ප්‍රතිකාර කිරීම සඳහා බොහෝ අය ජෙල් භාවිතා කරන අතර එය යුෂ ලෙසද ලබා ගත හැකිය.

 කෝමාරිකා යුෂ බොහෝ සෞඛ්‍ය ආහාර ආපනශාලා සහ ස්වාභාවික ආහාර වෙළඳසැල් වල ජනප්‍රිය තේරීමකි.

 මෙම ලිපියෙන් කෝමාරිකා යුෂ පානය කිරීමෙන් ඇති විය හැකි වාසි සහ ඇතිවිය හැකි අතුරු ආබාධ ගැන ඉගෙන ගන්න.

 කෝමාරිකා යුෂ වල ඖෂධීය ගුණ

 1. මල බද්ධයට ප්‍රතිකාර කිරීම

 කෝමාරිකා එහි ඖෂධීය ගුණ සඳහා ජනප්‍රියයි.

 වරින් වර මල බද්ධය අත්විඳින පුද්ගලයින්ට කෝමාරිකා යුෂ ස්වාභාවික විරේචකයක් ලෙස භාවිතා කළ හැකිය.

 ශාකයේ පිටත කොටසෙහි ඇන්ත්‍රැක්වීනෝන්ස් නම් සංයෝග අඩංගු වන අතර මේවා විරේචක බලපෑමක් ඇති කරයි.

 පුද්ගලයෙකු පළමු වරට කෝමාරිකා යුෂ පානය කිරීමට උත්සාහ කරන්නේ නම්, ඔවුන් කුඩා සේවය සමඟ ආරම්භ කිරීමට කැමති විය හැකිය.  එක් සේවය සාමාන්‍යයෙන් යුෂ කෝප්ප 1 ක් හෝ අවුන්ස 8 ක් (අවුන්සයක්) වේ.

 කෝමාරිකා වල විරේචක බලපෑම පිළිබඳව පර්යේෂකයන් දැන සිටියද, එක්සත් ජනපදයේ ආහාර හා ඖෂධ පරිපාලනය (FDA) මෙම බලාගාරය මෙම කාර්යය සඳහා භාවිතා කිරීමට ආරක්ෂිත බව තහවුරු කර නොමැත.

 නිතර මල බද්ධයට ලක්වන පුද්ගලයින් දිගු කාලීන භාවිතය සඳහා සුදුසු විරේචක ගැන වෛද්‍යවරයකු සමඟ කතා කළ යුතුය.

 2. විටමින් සී සැපයීම

 කෝමාරිකා යුෂ වල අවුන්ස 8 ක් පමණ විටමින් සී ග්‍රෑම් 9.1 ක් අඩංගු වේ. මෙම විටමින් පුද්ගලයෙකුගේ සමස්ත සෞඛ්‍යයට අත්‍යවශ්‍ය වේ. එය ස්වාභාවික ප්‍රතිඔක්සිකාරකයක් වන අතර දැවිල්ලට එරෙහිව සටන් කිරීමට උපකාරී වේ.

 පුද්ගලයෙකුගේ හෘද වාහිනී අවදානම අවම කිරීමේ සිට ප්‍රතිශක්තිකරණ පද්ධතියේ ක්‍රියාකාරිත්වය වැඩි දියුණු කිරීම දක්වා විටමින් සී විවිධාකාර නිශ්චිත ප්‍රතිලාභ ඇත.  ප්‍රමාණවත් විටමින් සී ලබා ගැනීමෙන් ශාක පදනම් කරගත් ආහාර වලින් යකඩ අවශෝෂණය කර ගැනීමට ශරීරයට ඇති හැකියාව වැඩි කරයි.

 දොඩම්, අමු ගම්මිරිස්, බ්රොකොලි, මිදි, තක්කාලි යුෂ වැනි ආහාර වල විටමින් ස්වභාවිකව පවතින අතර ශක්තිමත් කෝමාරිකා යුෂ තවත් විශිෂ්ට ප්‍රභවයකි.

 3. සජලීකරණයෙන් සිටීම

 දවස පුරා අධික ලෙස දියර පානය කිරීමෙන් පුද්ගලයෙකුට සජලීයව සිටීමට හැකි වන අතර කෝමාරිකා යුෂ සීනි සහිත බීම සහ පළතුරු යුෂ වලට වඩා අඩු කැලරි විකල්පයක් විය හැකිය.  කෝමාරිකා යුෂ වීදුරුවක අවුන්ස 8 ක් අඩංගු වන්නේ කැලරි 36 ක් පමණි.

 කෙසේ වෙතත්, එකතු කළ සීනි සහ අනෙකුත් අමුද්‍රව්‍ය සඳහා ලේබල් කිරීම පරීක්ෂා කිරීම අත්‍යවශ්‍ය වේ.  මේවා යුෂ වල ඇති කැලරි, සීනි සහ කාබෝහයිඩ්‍රේට් ප්‍රමාණය වැඩි කළ හැකිය.

 එකතු කළ සීනි ග්‍රෑම් 24 (ග්‍රෑම්) නොඉක්මවන තේ හැඳි 6 ක්, කාන්තාවන් සඳහා දිනක් සහ ග්‍රෑම් 36 ක් හෝ තේ හැඳි 9 ක් පිරිමින් සඳහා දිනකට සීමා කිරීම ඇමරිකානු හෘද සංගමය (ඒඑච්ඒ) නිර්දේශ කරයි.

 4. විදුරුමස් දැවිල්ල අඩු කිරීම

 කෝමාරිකා විදුරුමස් වල දැවිල්ල අඩු කිරීමට උපකාරී වේ.

 කුඩා අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ කෝමාරිකා යුෂ මුඛ සේදීමකින් පිහිනීම සමරුඵලකය ඉවත් කිරීම සඳහා මෑතකදී ප්‍රතිකාර ලබා ගත් පුද්ගලයින්ගේ ඉඟුරු දැවිල්ල අඩු කිරීමට උපකාරී වන බවයි.

 අධ්‍යයනයේදී , සහභාගිවන්නන් 15 දෙනෙකු කෝමාරිකා යුෂ මුඛ සේදීමකින් පිහිනන ලද අතර 15 දෙනෙක් කිසිවක් භාවිතා නොකළහ.

 අධ්‍යයනය අවසානයේදී, මුඛ සේදුම් භාවිතා කළ අය විදුරුමස් ප්රදාහය අඩු බව වාර්තා කළහ.

 කෝමාරිකා වල ප්‍රති-ක්ෂුද්‍ර ජීවී හා ප්‍රතිබැක්ටීරීය ගුණ නිසා ප්‍රතිඵල ලබා ගැනීමට පර්යේෂකයෝ යෝජනා කළහ.

 5. රුධිරයේ සීනි මට්ටම පාලනය කිරීම

 සායනික ඖෂධවේදය හා චිකිත්සාව පිළිබඳ ජර්නලයේ ප්‍රකාශයට පත් කරන ලද 2016 මෙටා විශ්ලේෂණයකට අනුව, කෝමාරිකා වලට පූර්ව දියවැඩියාව සහ දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාව ඇති පුද්ගලයින් අතර රුධිරයේ සීනි පාලනය කිරීමේදී “යම් විභව ප්‍රතිලාභයක්” තිබිය හැකිය.

 විශ්ලේෂණයට සහභාගී වූවන් 470 දෙනෙකු සාමූහිකව ඇතුළත් කළ අධ්‍යයනයන් විමර්ශනය කරන ලදී.  කෝමාරිකා වල යුෂ සහ කුඩු ඇතුළු විවිධ සූදානම ඔවුන් විසින් පානය කර ඇත.

 කෝමාරිකා යුෂ සමග අතිරේකව සහභාගී වීම අතර නිරාහාරව රුධිරයේ සීනි මට්ටම ඉහළ නැංවීමට උපකාරී වූ බව පර්යේෂකයෝ සඳහන් කළහ.

 කෙසේ වෙතත්, කෝමාරිකා යුෂ වල දියවැඩියාවට ඇති බලපෑම නිශ්චිතවම තහවුරු කිරීම සඳහා විශාල අධ්‍යයන අවශ්‍ය බව ඔවුහු පෙන්වා දුන්හ.

 6. ආමාශයේ ඇතිවන තුවාල වළක්වා ගැනීම

 කෝමාරිකා යුෂ වල අතිරේක ආහාර ජීර්ණ ප්‍රතිලාභ ඇති විය හැකිය, එනම් ආමාශයේ ඇති වන තුවාල අවම කිරීම සහ ආහාර ජීර්ණය වැඩි දියුණු කිරීම ය.

 කෝමාරිකා යුෂ වල ඇති විටමින් සී වැනි බොහෝ ප්‍රති-ගිනි අවුලුවන සංයෝග මෙම ආහාර ජීර්ණ බලපෑම් සඳහා දායක විය හැකිය.

උපුටා ගැනීමකි.

No comments:

Post a Comment